Hitta din plats i naturen

Om du söker inspiration, kreativitet, lugn, äventyr eller harmoni ska du vända dig till naturen. Du kan få alla dessa saker bland flora och fauna, naturen ger det du söker efter. 

I Sverige är vi friluftsmänniskor tack vare att naturen finns bara runt knuten och vår kära Allemansrätt. Lagen ger oss rätt att gå i skogar och marker, även de som är privatägda, så länge vi respektera området och inte förstör eller skräpar ned. I andra länder behöver du godkännande från markägarna innan du får ens ta en promenad i skogen, andra länder är det därför viktigare med parker och grönområden i städerna. Här är det tvärtom, parker är bra men vi söker oss hellre till den vildvuxna skogen och fjälltopparna.

Ett sätt att njut av naturen är med camping och tältande. Ta med husvagnen eller tältet och hitta en lämplig plats. Kolla upp i förväg vad som gäller på den plats du ska vara, i nationalparker och skyddade områden får du inte campa eller tälta varsomhelst. Om du planerar på en natt eller två ute i det fria behöver du inte ens har med så mycket packning.

Det absolut viktigaste är att köpa in ett friluftskök som du kan laga mat på. De kostar inte mycket, sköter du om produkten kan den hålla så länge att dina barn får användning av den senare i livet. Ett friluftskök passar också bra under små utflykter med barnen eller när ni åker upp till stugan över helgen.

Om du inte gillar tanken på att sova utomhus, kan du få lika mycket nöje av naturen med bär- och svampplockning. Du behöver inte bege dig djupt in i skogarna för att hitta lingon och blåbär. Svampar är också lätta att hitta, du behöver bara hålla koll på vilka som är ätbara.